Sakoma, jog maistas, kultūra, žmonės ir gamtos peizažai yra tai, kas padeda atrasti ir patirti viską apie lankomą šalį. Vietinis maistas leidžia tiek daug pažinti skirtingas kultūras, o Balio saloje tai nėra išimtis, apie tai byloja teigiami keliautojų potyriai ir atsiliepimai. Kiekvienas maisto kąsnis alsuoja gyvybingumu tiek pat, kiek ir salos peizažai ir papročiai. Visi patiekalai yra tarsi nauja skonių jūra – tradicinis maistas Balyje gaminamas tuo pačiu būdu daugelį metų iš eilės. Balio saloje vyrauja induistų tikėjimas, todėl vietinių patiekalų meniu yra nedaug pasirinkimo su jautiena. Tačiau nesijaudinkite, galėsite rinktis iš daugybės patiekalų su žuvimi, kiauliena, vištiena, šviežiom daržovėm bei tropiniais vaisiais. Baliniečiai savo patiekaluose mėgsta naudoti įvairių rūšių ryžius bei prieskonius. Tai sukuria unikalų ir žavingą skonių asortimentą, todėl nenuostabu, kad žmonės, keliaujantys į Balio salą, žavisi vietiniu maistu ir nori paragauti kuo daugiau.
Tradiciniai patiekalai Balio saloje yra įkvėpti Kinijos, Indijos ir Artimųjų Rytų virtuvių – per tūkstančius metų jie susimaišė su vietiniais receptais. Dauguma Indonezijos/Balio patiekalų yra gaminami su čili, česnakais ir kokosų aliejumi. Priklausomai nuo patiekalo, yra dedama įvairių prieskonių ir šviežių ingredientų, siekiant sukurti nuostabią skonių įvairovę. Skirtingose Balio salos dalyse yra išskirtinių visų patiekalų variantų, o tai tik praturtina gurmanų nuotykius!
Keliaudami Balio saloje privalote paragauti jų vietinių patiekalų! Pirmasis patiekalas, kurį rekomenduojame – nasi goreng. Šis pavadinimas pažodžiui reiškia keptus ryžius, tiek indoneziečių, tiek malajų kalbomis, ir yra labai populiarus pagrindinis patiekalas Balyje. Šį patiekalą rasite kiekviename restorane – gaminama daug skirtingų variantų, kurių paprastai pagrindiniai ingredientai yra vištiena arba kiauliena, daržovės ir tofu su keptu kiaušiniu bei askaloniniais česnakais. Gali jaustis sūrumas, saldumas ir net aštrumas.
Mėsą valgantiems rekomenduojame paragauti sate (satay). Tai yra ant grotelių keptos mėsos gabaliukai, suverti ant iešmelių. Sate galima rasti daugelyje restoranų gatvės maisto prekybos vietose. Kiekvienas regionas turi savo gaminimo alternatyvų, tačiau Lilit regione, gaminimo procese naudojamas kokosų pienas – taip sukuriamas nuostabus skonis. Paprastai šis valgis gaminamas iš maltos kiaulienos, vištienos ar žuvies, mėsa mirkoma kokosų piene, tarkuotuose kokosuose ir prieskoniuose. Taip išgaunamas saldaus, aštraus ir pikantiško skonio derinys, kurio norisi dar ir dar.
Kitas rekomenduojamas patiekalas – tai bebek betutu. Šis rūkytos antienos patiekalas yra vienas unikaliausių valgių saloje, nes jis yra 100% balietiškas. Mėsa įtrinama ir įdaroma betutu prieskonių mišiniu, kuris troškinamas su kokosų aliejumi. Tuomet mėsa įvyniojama į palmių lapų arba betelio riešutų žievę ir rūkoma ryžių lukštų žarijose. Atkreipkite dėmesį, jog norėdami šio patiekalo, kai kuriuose restoranuose turėsite jį užsisakyti prieš 24 valandas – tai nestebina, nes autentiško patiekalo gaminimas gali užtrukti net iki 12 valandų! Pagamintas maistas tiesiog ištirps burnoje… Patiekalas yra ypatingai kvapnus, patiekiamas su ryžiais ir balietiškais špinatais. Kaip alternatyva, šis patiekalas gali būti gaminamas su vištiena.
Dar vienas mėsiškas patiekalas – tai jautienos rendangas (angl. beef rendang). Šis išpopuliarėjęs valgis labai mėgiamas turistų ir vietinių gyventojų visame Balyje ir Indonezijoje. Lėtai virta jautiena gali būti labai aštri arba švelni, priklausomai nuo regiono tradicijų, kuriame valgote. Jautiena kelias valandas kepama kokosų pieno ir prieskonių mišinyje, kol mėsa suminkštėja ir tampa sodraus skonio. Nors patiekalo skonis gali būti panašus į indiško kario, balietiška versija yra sausa ir aromatinga.
Balietiškai nasi campur iš esmės reiškia maisto ir ryžių mišinį. Tai labai mėgstamas tiek vietinių, tiek salos svečių, patiekalas. Į gardžiai paruoštą nasi campur įdedama ant grotelių keptos vištienos, jautienos rendango, kepto tofu/tempe bei daržovių mišinio ir paskirstoma aplink baltus ar geltonus ryžius. Norėdami pajusti dar daugiau skonio, išbandykite raudonuosius ryžius, jei tik yra galimybė. Kai kuriose vietose šis patiekalas patiekiamas savitarnos stiliumi, kuomet galite nurodyti ir pasirinkti, ką norėtumėte paragauti. Šiam patiekalui nėra jokių taisyklių, todėl galite būti garantuoti, kad užsisakydami tą patį valgį, kiekvienąkart jį gausite vis kitokį. Tai puikus būdas paragauti įvairių Balio mėgstamiausių patiekalų.
Norintiems pavalgyti šiek tiek lengviau, rekomenduojame užsisakyti soto ayam. Tai geltonos spalvos aštri vištienos sriuba, kurią galima užsisakyti beveik kiekviename restorane. Ši tradicinė sriuba gaminama iš makaronų, spaustų ryžių, vištienos, kietai virtų kiaušinių bei daržovių. Ciberžolės prieskoniai suteikia geltoną spalvą, taip pat gali būti dedama keptų česnakų ar krevečių krekerių. Sriuba patiekiama garuojanti – tai pats geriausias maistas keliautojams.
Balio sala gali didžiuotis, jog vietinis maistas pasižymi nedidele kaina. Norėdami mėgautis tikrai vietine patirtimi, rinkitės mažus restoranus, kuriuose tiekiami tiek tradiciniai, tiek populiariausi vakarietiški valgiai. Apsilankykite viename iš daugelio vietinių maisto turgų ir nustebsite, kiek mažai gali kainuoti pietūs ar vakarienė. Pagrindinis patiekalas kainuoja apie 2–6 €, o vietinis alus – apie 2,50 €, vandens buteliukas 1 €. Renkantis pavalgyti prabangesniame restorane, kainos bus didesnės. Balio sala yra puiki vieta mėgautis skaniais patiekalais už nedidelę kainą. Vynas šioje saloje yra brangus, tačiau vietinio prekės ženklo „Hattens“, gaminamo Balyje, butelis kainuoja apie 20–25 €.
Atsiliepimai keliautojų, buvusių Balio saloje, rodo, jog visi pagyrimai balietiškiems patiekalams ne iš piršto laužti – ten maistas iš tiesų skanus, spalvingas, aromatingas, egzotiškas ir nebrangus. Maisto kokybė yra svarbus klausimas keliautojams, todėl jie nuolat ieško informacijos apie tai. Balio salos tradicinio maisto restoranuose kainos prasideda nuo 2 € – tai yra puikus kainos ir kokybės santykis, kaip teigia turistai, atvykę iš įvairiausių pasaulio šalių! Balyje turistai labai pamėgo važinėtis po salą su motoroleriu, todėl labai patogu stabtelėti papietauti prie gatvėje stovinčių užkandinių. Galite būti ramūs, jog net ir tokiose vietose maistas bus skanus ir šviežias. Paprasto, prieš keliautojo akis paruošto maisto skonis netgi pralenkia prašmatniuose restoranuose pašildytus įmantrius valgius.
O jeigu Azijos virtuvė sentimentų nekelia ir mintis apie gatvės maistą nupurto, tuomet galima išsiruošti į gurmanišką kelionę po viso pasaulio virtuves. Rodos, vos ne visi, pralavinę savo skonį ir virtuvėje suktis išmokę ekspertai, atidaro savo vietinės šalies virtuvę reprezentuojantį restoraną. Tokie ekspertai pamoko vietinius gyventojus savo šalies virtuvės paslapčių, vėliau džiaugiasi ramiu gyvenimu Balio saloje. Kainos būtent tokiuose restoranuose kartais būna neadekvačiai didelės, bet kiekvienas turi teisę rinktis, kur nori užsisakyti maistą.